Boeken in het nieuws

 

 

 

Herdruk “Tholen” van Kees Slager

Dit bijzonder luxe boek in zeer groot formaat – 672 blz. dik en ruim 5 kilo zwaar – begint voor de jaartelling en eindigt in het heden. Het boek laat de ontwikkeling van alle kernen op Tholen en Sint Philipsland zien. In woord en veel beeld (circa tweeduizend foto’s!) is te zien wie de Tholenaren waren en wie de Tholenaren zijn.

 

€ 79,00

 

Het boek ‘Oosterschelde, portret van een Nationaal Park’ geeft een beeld van al het moois dat de Oosterschelde biedt. Naast de historische tekst van auteur Jan J.B. Kuipers staan in dit boek bijdragen van de burgemeesters van de gemeenten die zich rondom de Oosterschelde bevinden. Zij beschrijven het belang van de Oosterschelde voor hun gemeente en geven ook aan wat zij binnen hun gemeente de mooiste locatie aan de Oosterschelde vinden. In dit mooie gebonden boek is er verder veel aandacht voor de flora en fauna rondom de Oosterschelde, voor de steden en dorpen die zich aan de Oosterschelde bevinden en voor recreatie en toerisme. Natuurlijk komen ook de zilte zaligheden die zich in of rondom het water bevinden ter sprake waarbij de topkoks van restaurants die aan de Oosterschelde liggen ervoor gezorgd hebben dat u als enthousiaste thuiskok met een aantal mooie recepten aan de slag kunt. Het boek telt 192 pagina’s en bevat meer dan 250 foto’s. Met ingang van 1 november 2018 van € 21,50 voor € 12,50.

De tekst in dit boek werd geschreven door de auteur die al vele boeken over Zeeuwse onderwerpen op zijn naam heeft staan: Jan J.B. Kuipers uit Kattendijke. In dit boek werd hij bijgestaan door de stadsarchivaris van de gemeente Vlissingen die het hoofdstuk ‘Vesting Vlissingen’ voor zijn rekening nam. Net als in het boek over de Oosterschelde hebben de burgemeesters van in dit geval de gemeenten die aan de Westerschelde liggen een belangrijke bijdrage geleverd aan het boek, evenals een aantal andere bekende Zeeuwen die op een of andere manier een binding hebben met de Westerschelde. Dit boek laat in woord en beeld zien hoe een klein stroompje, ontstaan uit een bron zich als de Schelde ( L’Escaut) een weg baant door het noorden van Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen om tenslotte bij Antwerpen over te gaan in die ruige zeearm; de Westerschelde. Het boek telt 192 pagina’s, is rijkelijk geïllustreerd en geeft in een groot aantal onderwerpen aan hoe belangrijk deze ruige rivier, die bij de monding net voorbij Vlissingen een breedte heeft van bijna 8000 meter, voor Zeeland en voor de Belgischesteden Antwerpen en Gent is. Prijs € 22,50.

Watersnood is een indrukwekkend en allesomvattend boek over de eeuwenoude strijd om het water in het Deltagebied van zuidwest-Nederland. Kees Slager neemt de lezer mee terug naar lang vervlogen eeuwen, maar staat ook stil bij de huidige en toekomstige situaties op het gebied van water en veiligheid. Uiteraard is veruit het belangrijkste deel gewijd aan De Ramp van 1953. Honderden, veelal unieke foto’s laten op groot formaat de verwoestingen van weleer zien. Bijzonder is dat zo vele decennia na De Ramp nu ook kleurenfoto’s uit de getroffen gebieden beschikbaar zijn gekomen. Deze foto’s zijn o.a. gemaakt door de Amerikaanse helikopterpiloot Henry Schmaltz, die in 1953 bij de reddingsacties was betrokken.

Prijs € 49,00.